dimarts, 2 d’octubre del 2007

Ibarretxe i el dret a l' autodeterminació dels pobles

En l' ordre polític actual es constata que les estructures que tenim són pràcticament les mateixes que es van consolidar al segle XIX.
Funcionem sobre la base d' un poder polític sobirà establert en estructures anomenades estats.
Si mirem al món, ens adonarem que les fronteres entre els estats s' han establert amb criteris poc raonables : a l' Àfrica, els imperis colonials van dibuixar fronteres al marge de les realitats tribals, culturals i lingüístiques. Tots els pobles de la Xina estan dissimulats en un sol estat de 1.134 milions de persones. La dissolució de l' imperi soviètic ha permès la reaparició de molts pobles perseguits per un poder central i uniformador.
Desgraciadament, el mapa dels estats no coincideix prou amb el mapa dels pobles i les lleis internacionals no protegeixen els pobles sinó els estats.
Els estats actuals acaparen la sobirania i veuen amb mals ulls la discussió de les seves fronteres.
Fins i tot, s' han arribat a cometre actes inhumans per a mantenir un estat. N' és l' exemple evident l' antiga Iugoslàvia i Milosevic. Per què no recordem com Milosevic va comptar amb la complicitat dels estats europeus occidentals quan pretenia mantenir un sol estat iugoslau dominat per Sèrbia ? Els dirigents occidentals van ser còmplices de la barbàrie de Milosevic però ells no volien crear un precedent que pogués obligar a aplicar als seus estats els mateixos criteris d' autodeterminació.
Que els pobles s' autogovernin és una bona notícia. La legislació espanyola vigent permet que les comunitats autònomes organitzin referèndums, però, amb l' autorització del president del Govern.
Al Quebec o al Regne Unit el govern han permès referèndums perquè entenen l' essència de la democràcia.
L' autodeterminació és un dret democràtic i l' estat espanyol no pot prohibir que el poble basc parli. Els pobles són sobirans per naturalesa sinó quin sentit té la democràcia ?
El senyor Ibarretxe ha plantejat una consulta popular i prou ! Per què tanta por a la pronúncia popular d' un poble ? El senyor Ibarretxe i tots els pobles que estem sotmesos a l' Estat espanyol i a la Carta Magna entenem que no tenim cap més opció per a demostrar si el poble vol o no ser sobirà.
El poble basc, com el català i tants d' altres d' arreu del món, tenen tots els mecanismes legals per a poder fer consultes populars per a saber què pensa el poble. La Unió Europea no pot prohibir al poble basc aquesta consulta popular. O és que no recordem que la UE va organitzar el referèndum de Montenegro fa més o menys un any ? Per què Montenegro sí i el País Basc no ?
Davant d' aquesta foscor, una s' adona que els sistemes democràtics no funcionen prou bé. Sembla que els ciutadans siguem una molèstia i que els poders fàctics desitgin més passivitat, més alienació.
El País Basc ha plantejat una via pacífica per a trobar una resposta. Ibarretxe és un home d' idees clares i pràctiques. Aquesta consulta també pot ser el principi de la fi d' ETA.

2 comentaris:

garmir ha dit...

Hola:
Molt posiblement una consulta popular d´aquest tipus suposarià la derrota a les urnes de Ibarretxe, recordes el que pasa al quebec??, va haver referendum i va guanyar el no a la indepéndencia, al PAis Basc crec que pasaaria el mateix, d ehaver referendum d´autodeterminació guanyaria l´autonomia plena front la indepeèndencia, peró no ha de fer por fer el referedum, un altra cosa es que tots despres acceptin els resultats.
Bon article i polèmic.

Carles TV ha dit...

A mi personalment cada vegada més m'avorreix parlar del tema basc. Prous problemes tenim nosaltres com per fixar-nos amb ells i perdre-hi el temps. Em mereixen tot el respecte però....i si deixem que s'ho maneguin ells solets?

Feliç Sant Jordi, 2020

 Sant Jordi 2020 Un Sant Jordi molt diferent dels viscuts fins avui. Un Sant Jordi impensable fins fa dos mesos. Un Sant Jordi de confi...