dimecres, 22 d’octubre del 2008

L' Ajuntament i la Generalitat desatenen als usuaris del geriàtric d' Amer

Aquest post no pretén posar-se amb els motius del tancament per part de la Generalitat del geriàtric d' Amer (els desconec) ni amb els propietaris del mateix. Senzillament aquest escrit vol denunciar la manera en què la Generalitat de Catalunya i l' Ajuntament d' Amer s' han desentès dels usuaris residents d' aquest centre d' atenció a la gent gran.
Els familiars dels 16 usuaris del geriàtric han rebut aquest passat dilluns, 20 d' octubre, la notificació del tancament del centre per part de la Generalitat. La carta els avisa que el proper 31 d' octubre, tots els residents han d' estar fora del recinte.
Certament, el geriàtric privat d' Amer té permís per part de l' Ajuntament d' Amer des de fa 8 anys però no té llicència per part de la Generalitat.
Actualment, 7 persones seran ateses al Centre de Dia d' Anglès però 8 residents (persones que viuen 24 hores al centre) no saben on han d' anar i ningú els hi ha dit res.
Ahir (dimarts), la direcció del centre del geriàtric va convocar als familiars per explicar-els-hi quina seria la seva actuació. En aquesta reunió no hi va assistir cap representant de l' Equip de Govern actual (i em consta que l' Alcalde era coneixedor d' aquesta reunió).
Vergonyosa l' actitud de l' Ajuntament d' Amer al no assistir ni preocupar-se pels residents d' aquest centre. L' Ajuntament es deu pensar que no hi té responsabilitats en aquest afer.Sorprenent i decebedora l' actitud de l' Alcalde perquè li agradarà més o menys, però l' Ajuntament hi té responsabilitats pel sol fet d' haver donat el permís d' obertura.
I totalment reprobable, l' actitud de la Generalitat donant 15 dies als usuaris del centre per a poder marxar.
Amer fa temps que navega en un mar convuls, sense full de ruta ni horitzó a la vista. És evident que el geriàtric és privat però l' Ajuntament no pot actuar d' aquesta manera. Probablement, hi hagi responsabilitats de tercers, a tots nivells, però el problema avui rau en els usuaris i els seus familiars : per què no els han avisat amb temps per a poder, si cal, buscar un altre centre ? Per què l' Ajuntament no ha intentat buscar solucions o intentar mediar per a buscar alternatives al centre ? Per què l' Alcalde no ha trucat a la direcció del centre, tan sols, per preocupar-se pels usuaris i saber si tenen o no un nou emplaçament ? Són conscients la Generalitat i l' Equip de Govern amb les dificultats en què estan aquests usuaris ? Per què la Generalitat no ha intentat recol.locar a aquestes 16 persones en altres centres si és que realment el geriàtric privat no compleix la normativa ?
Això sí, l' Ajuntament d' Amer té tanta sensibilitat que deixa 16 persones, la meitat impossibilitades, al carrer però és capaç de gastar-se 600.000 € per la gespa artificial del camp de futbol i 800.000 € per a les futures casetes del mateix camp.
On anirem a parar ? És evident que Amer necessita un centre de dia o un geriàtric. Hi ha hagut possibilitats reals de demanar a la Generalitat un centre pel poble o bé la compra d' una propietat per a construir un centre. Però la deixadesa, la nul.la planificació i la insensibilitat davant els problemes reals del poble porten a aquestes lamentables actuacions.
Els familiars el que sí tenen clar és que cada mes paguen impostos perquè la democràcia els atengui però a l' hora de la veritat, els poders fàctics s' inventen una Llei de Dependència sense pressupost real i l' Equip de Govern fa veure que no passa res.
Em penso que ja és hora que posem les necessitats reals per sobre de les prioritats prescindibles. Primer són les persones. Almenys, les persones que creiem amb la democràcia paguem impostos perquè ens donin un servei quan el necessitem.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

bones Alba, jo tampoc baix en contre de l'ajuntament ni el govern ni els propietaris, pero quant una persona porta sis anys treballant amb els propietaris del geriatric i veus com van les coses, realment... tinc que dir que han tardat massa en fer-ho.
Sorprenentment, els propietaris es surtien d'una multa rera multa que els posaven, a mes de les infraccions que tenien per escrit de serveis socials, sanitat ....
tambe haig de dir que hi han tantes denuncies d'aquest geriatric que et faries creus si ho sapiguessis tot, la llastima es que sempre paguen justos per pecadors i els nostres avis son els que ho estan pagant o mes ben dit els que ho han pagat.
Entre les sancions, tambe haig de dir que tambe hi ha: falta de medicació, falta de personal, falta de titulats, falta de menjar....
Espero que no hi hagin mes dels nostres avis que paguin per les injusticies de gent que no esta preparada per estar i cuidar en ells.

Anònim ha dit...

Si tan malament es portaba aquest Geriatric, despres de treballari sis anys, com es que ha esperat tan a denunciar-ho. Poder es que era mes important el seu lloc de treball que el benestar dels avis.
Aixo no mes te un nom.

Anònim ha dit...

dubto que el meu lloc de treball estigues per sobre el benestar dels avis, m'entres estava veia coses com la gent que venia de fora i les veia i com benestar social que també les podia comprovar, però sempre s'en sortia amb la seva.I tots als que hem estat treballant allà hem fet mes del que la gent pensa perquè els avis no els hi faltes mai de res i que la seva vida fos el mes agradable possible.
Qualsevol persona que ha treballat allà et pot donar les mateixes explicacions que et dono jo.
I també et podran confirmar que no se sap perquè però les sancions desapareixien.
En fi no vull entrar en joc de perquè treballava o no treballava al geriàtric i si ho deia o no ho deia, perquè crec que tothom te els seus motius per fer el que han fet.

Alba Serra ha dit...

Benvolguts anònims,

moltes gràcies per la vostra col.laboració. Crec que és un bon espai on es poden intercanviar opinions de manera sana.

Personalment, mai vaig entrar al Geriàtric, ni sé, ni he vist cap denúncia, ni res. Per tant, com que desconec les irregularitats doncs no puc opinar sobre les mateixes. Per això, al post vaig deixar clar que degut al meu desconeixement doncs no m' hi posaria a tocar aquest tema.

Entenc i sóc defensora de la legalitat, i més, en coses que impliquen un servei i atenció cap a persones. Primer és la seguretat de tots.
Jo el que em queixo i sap greu és la manera amb què s' ha portat tot. Calia tancar-lo amb 15 dies quan s' ha estat 7 anys obert ?
No hagués estat millor avisar a les famílies dels usuaris, explicar-els-hi tot bé i buscar solucions en un plaç de 3,4,5 o 6 mesos ?

Crec que si la Generalitat hagués actuat d' una manera coordinada amb les parts afectades doncs no hauria estat tan dramàtic ni escandalós.

I l' Ajuntament també em sobta la seva actuació : ahir, el Sr.Alcalde, va explicar tots els passos que va fer. No en dubto però crec que ell s' havia d' haver personat allà, cridar a tots als familiars, posar-se al seu costat i mirar si el Departament d' Acció Social podia fer el trasllat d' una altra manera, sense sorolls, sense presses.I més ara, que el Departament està en mans d' ERC.

També, estic convençuda, que la gent que hi ha treballat és responsable i han fet tot i més per atendre bé als avis. Això no en dubto.

I el que s' ha de solucionar és buscar un lloc per crear-hi un geriàtric o centre de dia. Amer té una població molt envellida. Crec que la primera necessitat social i sanitària d' Amer és construir aquest equipament.

Fa uns 9 o 10 anys, 3 persones d' Amer es van presentar a l' Ajuntament demanant col.laboració per a intentar que la Generalitat construís aquest equipament. Es va fer, el sr. Narcís Junquera va acompanyar i assessorar aquestes 3 persones d' Amer al Departament de Benestar, al C.Comarcal, a la Diputació per intentar que la Generalitat construís quelcom.
Però, CiU va perdre les eleccions municipals l' any 1999 i aquesta comissió va continuar però ja no se'ls va reorientar o ajudar més des de l' Ajuntament. Nosaltres, vam demanar al nou equip de govern que s' havia de construir algun equipament com aquest.

El Grup Municipal de CiU a l' oposició va intentar de nou crear consciència perquè a Amer existís aquest equipament. Va ser llavors, cap l' any 2000 o 2001 que apareix el Geriàtric D' Amer (privat).

Han passat 7 anys i poc i un dia, es tanca. Un servei que teníem a Amer deixa d' existir.
I les maneres amb què s' ha fet tot això?

És una situació molt greu. Crec que la Generalitat hauria de construir Centres de Dia o geriàtrics públics, concertats perquè donin un servei social molt important i bàsic per moltes famílies.

Moltes gràcies a tots,

Alba Serra

Feliç Sant Jordi, 2020

 Sant Jordi 2020 Un Sant Jordi molt diferent dels viscuts fins avui. Un Sant Jordi impensable fins fa dos mesos. Un Sant Jordi de confi...