dilluns, 29 de juny del 2009

"El nostre heroi, Josep Pla"

El dijous, 2 de juliol a les 20 h vespre, es presenta el llibre " El nostre heroi, Josep Pla", a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners. L' autor del llibre, l' Enric Vila, hi serà present.
Personalment, no conec l' Enric Vila però sí sóc seguidora, des de fa temps, dels seus escrits i dels seus llibres. De fet, vaig conèixer l' obra d' Enric Vila gràcies al portal de Salvador Sostres.
Poder escoltar el mateix autor parlant sobre el millor escriptor en prosa en llengua catalana del segle XX, Josep Pla, serà una il.lusió i un plaer increïble.

L' Enric Vila ha fet una obra fascinant, molt contundent, divertida i alhora trencadora. L' autor ressalta el patriotisme de Josep Pla, li treu la màscara al gran escriptor empordanès, però allò més exemplar és deixar constància que Pla era un defensor de Catalunya, de la seva llengua, de les arrels empordaneses on mai va defugir.
El llibre deixa clarament palès com ha estat de difícil ser català i escriure en català en l' època franquista. De fet, Enric Vila fa un paral.lelisme brillant amb l ' època actual. Ha canviat quelcom des del 1714 ? Des de l' època franquista fins el dia d' avui, Catalunya es troba en millor o pitjor posició ?
També és d' una bufetada terrible veure com sempre els catalans hem arronsat el cap davant l' imperialisme espanyol, ahir, avui i sempre.
A part de deixar ben palès l' esperit catalanista que exportà Pla allà on anava i amb qui parlava, l' obra té un altre valor, el valor de parlar clar, sense embuts ni pors.
Si alguna cosa té l' Enric Vila és la seva clarividència d' idees explicitades d' una manera tan clara que quan un ho llegeix es queda astorat. Per què ? Senzillament, perquè per desgràcia hi ha poca gent que parli tan clar i tan bé com el jove Enric Vila.
Si avui, la nova generació dels que pretenem servir a la societat catalana tenim un valor a practicar és el de l' essència, el del realisme sense lligams, el valor i la valentia de parlar clar, reconèixer allò que s' ha fet malament i lluitar-hi per solventar aquestes llacunes que no ens deixen albirar la nostra aspiració nacional com a poble, com a nació.
De fet, la gent de la meva generació ens encanta llegir F. Marc Àlvaro, Salvador Sostres, Vicent Sanchis, Jordi Graupera i l' Enric Vila. Escriptors valents que s' han plantat davant l' stablishment catalano-espanyol incrustat a la nació catalana.
Gràcies Enric per la teva autenticitat, gràcies per poder desemmascarar veritats que s' han tapat per la por a "represàlies" o per la por a no "arribar" allà on sembla que s' ha d' arribar.
P.D.1 : L' acte de Jacint Verdaguer a la Mare de Déu del Mont va ser un èxit. L' entorn majestuós i la qualitat humana que ens va acollir també. Gràcies David.
P.D.2 : El valor de l' essència de les coses, l' autenticitat, el valor de l' ètica i la moral. Fa tanta falta recuperar els valors que aguanten l' essència de les coses. Però en totes les cases sempre hi ha aquells que s' enlluernen i no recorden el valor del compromís. Quina grisor que hi ha, quina decepció, quins farsants ! Però el més fort és que les "cúpules" també practiquen la mateixa grisor putrefacte. Per tant, cal no defallir perquè la veritat sempre ens donarà la pau i la llibertat.

Feliç Sant Jordi, 2020

 Sant Jordi 2020 Un Sant Jordi molt diferent dels viscuts fins avui. Un Sant Jordi impensable fins fa dos mesos. Un Sant Jordi de confi...