dimarts, 12 d’octubre del 2010

JAUME VICENS I VIVES




En aquest darrer trimestre de l' any, Amer també commemorarem la celebració del centenari del naixement de Jaume Vicens i Vives mitjançant una conferència titulada " La Sentència de Guadalupe i els pagesos d' època moderna des de Vicens Vives fins a l' actualitat " a càrrec del Doctor Pere Gifre i Ribas.

Jaume Vicens i Vives va ser un intel.lectual gironí que tingué una importància cabdal al llarg del segle XX en la política espanyola i catalana. Va morir massa jove - 50 anys - però sembla que hagués tingut un paper important dins la transició i la democràcia espanyola.

La seva curta vida mostra una intensitat a tots nivells : es va casar civilment l' any 1937 a la Universitat de Barcelona amb Roser Rahola d' Espona, filla de Baldiri Rahola i neboda de Pere Rahola.Els va casar el Rector Bosch i Gimpera i tenint de testimonis Santiago Pi i Sunyer, Joaquim Xirau i Palau, Francesc Ribas i Josep Irla.
Arran d' això, li van obrir expedient i el van sancionar fora de Catalunya, concretament, el van destinar a Baeza (Jaén).Allà hi va estar un parell d' anys i va crear juntament amb el seu cunyat Frederic Rahola, l' Editorial Teide.
El seu retorn a Catalunya es va produir el 1948 i ràpidament la seva tasca investigadora el va posar en contacte amb historiadors internacionals de la seva generació com Arnold Toynbee, Lucien Febvre , Fernand Braudel i Pierre Vilar.
L' any 1950 va assistir a París al Congrés Internacional de Ciències Històriques. Aquest congrés el va marcar i el va empènyer a reescriure de nou la Història d' Espanya i de Catalunya.

Vicens Vives va tenir contacte estret amb el Règim però el seu pensament catalanista va evolucionar arran d' una trobada amb el General Martínez de Campos, proposant-li una democratització del règim. Evidentment, el General es va " revolucionar" amb la seva proposta. Aquest fet, el va marcar i el va fer avançar cap als valors catalanistes i democràtics.
L' any 1956 va escriure un manifest polític on marcava el full de ruta a seguir per Catalunya i va crear en la clandestinitat l' Associació pel Redreç de Catalunya.

Vicens Vives va centrar la seva àrea d' estudi en la Catalunya de la Baixa Edat Mitjana i cap a finals de la seva vida, sobretot, es va endinsar en l' estudi de la Història Contemporània.

El seu llegat és immens i abarca camps tan plurals com el polític, el pedagògic, l' econòmic com el d' investigació.







Feliç Sant Jordi, 2020

 Sant Jordi 2020 Un Sant Jordi molt diferent dels viscuts fins avui. Un Sant Jordi impensable fins fa dos mesos. Un Sant Jordi de confi...